Valère op één wiel in Rio

Allerbeste vrienden en vriendinnen,

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik ben namelijk teruggevlogen in de tijd en bevindt mij momenteel onder de evenaar in het hete Brazilië. De klok loopt hier maar liefst 5 uren achter, dus zoals de goede lezer verstaat, ik heb mijn kas nogal mogen afterten, teneinde die tijdszones te overbruggen.
Maar de ontmoeting met Anne in Rio maakte alles goed. Onder een stralende zon pikte ik haar op voor ‘um dia na praia’, een dagje op het strand… Het begin van een nieuw avontuur!

Eénwieleren in Rio“Op ‘Praça Onze’, midden in een arme buurt in het centrum van Rio staat op een braakliggend terrein een grote circustent omgeven door kleurrijke kantoortjes. Dit is de thuis van honderden circusartiesten, jong en oud, en dit is gedurende één jaar ook mijn gastorganisatie: Projeto Social, Crescer e Viver.
Mijn taken als Europees vrijwilliger hier dagen me heel erg uit. Het werken met jongeren, het maken van een kindervoorstelling met de gasten uit de buurt, het uitbouwen van een evaluatiesysteem enz.… en dit alles in een sociaal en geëngageerd project.
De harde noot van mijn EVS tot nu toe is het weg zijn van huis. Met al mijn stoere dromen van projecten in de vijf uithoeken van de wereld, heb ik toch een klein hartje als ik denk aan mijn familie en vrienden in het verre België. We proberen wel contact te houden via email en Skype, maar het is toch niet hetzelfde… Brazilianen hebben hier een mooi woord voor: “ saudade”…
Rio
Na veel gelobby, gezeur en gezaag… heeft Crescer e Viver wat eenwielers op de kop kunnen tikken. Eenwielers die rijden bovendien (want dit was niet zo evident, de meeste die we kregen, waren verroeste wrakken).
Dus nu wordt er volop gevallen en weer opgestaan, zoals het alle beginnende eenwieleraars beoogt. Oefenen en oefenen. De eerste meters op één wiel zijn inmiddels al afgelegd.
En wie weet… Over een paar jaar veroveren we de jaarlijkse eenwieler conventie van het Circuscentrum in Vlaanderen met een megabende Braziliaanse fietsertjes!

Anne neemt me mee naar de Praça Onze, en ik moet zeggen dat ik mij al gauw thuis voel temidden zoveel kunst- en vliegwerk! De kinderen zijn zot van mijn vélo, en ik…

Ik heb besloten hier voorlopig nog even rond te dralen, en neem afscheid met een beetje saudade naar het Belgenland, ware het niet dat ik vanavond uitgenodigd ben voor een caipirinha bij Maria, een vriendin van Anne…

Wordt vervolgd!
Met een vette knipoog,
uw genegen vriend en reporter,
Valère

Valères verklarende woordenlijst:
* EVS: Europees Vrijwilligerswerk, waarbij een jongmens op vrijwillige wijze de handen uit de mouwen steekt ergens in het buitenland.

~ by jint20 on October 5, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: