Valère in mysterieus Moldavië

Een goeiedag beste vrienden!

Het was de afgelopen dagen opmerkelijk drukker in het luchtruim. Velen onder u waren duidelijk aan een vakantieverplaatsing toe. Tussen al dat vakantiegewoel bleef uw trouwe reporter echter onversaagd verder trappen naar zijn volgende bestemming: Moldavië. (Goed geraden trouwens door mijn allersympathiekste facebookvriend Bart Smekens. Waarvoor mijn welgemeende proficiat!)
MoldaviëIk parkeerde er gisteravond mijn glomobilette voor de deur van Winrock Moldova. Onderweg bleef slechts één vraag in mijn vliegeniershoofd malen: wat gaat een jong hip hups meiske toch in Moldavië zoeken? Lisa vertelt het mij met plezier:

Oost-Europa heeft mij altijd aangetrokken. Daarom wilde ik mijn EVS* in die regio doen. Toen ik zag dat er een boeiend project was in Moldavië twijfelde ik geen seconde. Moldavië is een land waar je als toerist nooit zou terecht komen. Bovendien is het een land waar je echt nooit iets over hoort. Eén groot mysterie dus en dat maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Uiteindelijk vertrok ik in februari voor zes maanden naar de hoofdstad Chisinau.

Het idee om vrijwilligerswerk te doen kwam er na mijn studies rechten en een master of conflict and development. Ik voelde me na die studies nog niet klaar om aan het werk te gaan. Tegelijk wilde ik in mijn vakgebied toch al wat ervaring opdoen.
In Moldavië kon ik aan de slag bij Winrock, een organisatie die zich in oorsprong inzette om jonge vrouwen meer kansen te bieden. De laatste jaren verruimde de werking naar het opzetten van projecten om jongeren te motiveren in eigen land aan de slag te gaan. Heel wat jonge mensen trekken weg uit Moldavië omdat ze er geen werk (denken) te vinden. Winrock stimuleert hen toch mee te helpen aan de opbouw van de plaatselijke economie door bijvoorbeeld een eigen onderneming op te starten.

Als vrijwilliger voer ik allerlei taken uit. Mijn belangrijkste taak is het updaten van het Engelstalige deel van de Winrock-website samen met het uitwerken van heel wat folders. Ik geloof dat ik zo als vrijwilliger echt goed en nuttig werk lever voor de organisatie. Binnenkort schrijf ik dus zeker een positieve evaluatie van mijn project 🙂

Of ik last heb van grote cultuurverschillen? Dat valt best mee. Waar ik wel aan moest wennen was de norsheid van de Oost-Europeanen. In het begin leek het alsof mensen altijd kwaad op mij waren of mij niet apprecieerden. Moldavië4Maar gaandeweg leerde ik dat dit altijd zo was en helemaal niks met mij te maken had. Als je hier al glimlachend over straat loopt denken ze echt dat er een vijsje los zit. Anders dan bij ons, maar dat maakt deze ervaring net zo boeiend.

Lisa, dank voor de gastvrije ontvangst in het mij nu iets minder onbekende Moldavië. En het mag een tip zijn voor al het jonge volk in het thuisland: de ontdekking van een mysterieus land, een mens wordt er alleen maar beter van!

Blij als een kind,
Fiets ik nu al gezwind,
Verder tegen de wind,
Naar de volgende bestemming die zich op mijn route bevindt…

Een welgemeende groet,
Uw genegen reporter en vriend, Valère

Valères verklarende woordenlijst:* EVS: Europees Vrijwilligerswerk, waarbij een jongmens op vrijwillige wijze de handen uit de mouwen steekt ergens in het buitenland.

~ by jint20 on August 13, 2009.

One Response to “Valère in mysterieus Moldavië”

  1. Blijven gaan Valère, grtjs van een fan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: