Hello Malta!

~ Logboekdatum 19 mei anno 2009, Mosta – Malta
Beste vrienden,

Groepsfoto met Valère
Vanop mijn glomobilette meldde ik het al. Vandaag bereikte ik de tweede bestemming op mijn tocht rond deze aardbol. Gelukkig vlieg ik nu al een goede maand als glomobilist rond waardoor ook het landen op minder groot grondgebied probleemloos verliep. Ik parkeerde mijn glomobilette namelijk zopas op Maltese bodem. Inmiddels kruisten mijn wegen met deze van de Turnhoutse Speelpleinwerking en Jeugddienst. Waardoor de glomobilist in mij alweer plaats maakt voor ‘reporter Valère’. Vanonder de Maltese zon rechtstreeks voor u: een interview met Senne Vandersteen, monitor bij de Speelpleinwerking van Turnhout.

Senne vertel eens, wat doen jullie hier precies in de stad Mosta?
“Wij zijn hier voor een groepsuitwisseling met de lokale speelpleinwerking. De bedoeling is dat we een week lang spelen aan elkaar tonen. Daarnaast is er tijd voor babbeltjes over allerlei onderwerpen waar je als speelpleinmonitor mee te maken krijgt. Kindjes die niet willen luisteren bijvoorbeeld. De vrije tijd tussenin brengen we ook allemaal samen door. We delen bijvoorbeeld allemaal een kamer met een paar Maltese jongeren. Zo hoeft er niet alleen over de speelpleinwerking gepraat te worden.”

En hebben jullie al wat afgespeeld?
“Absoluut Valère! Ik moet wel zeggen dat de meeste spelen hier nogal lijken op wat wij op ons speelplein doen. Er zit meestal enkel wat verschil in de details: voorwerpen die gebruikt worden of een thema voor de spelinkleding. Eigenlijk is er tot nu toe maar één spel dat ik nog nooit speelde. Het is een spel waarbij je allemaal rond een vuilnisbak gaat staan, de armen in elkaar haakt en probeert om mekaar dan tegen de vuilnisbak aan te duwen. Echt een grappig spel.”

Dat wil ik hier tussendoor wel eens meespelen! Maar Senne, als je heel wat spelen al kent, zou je dan niet beter met mij wat rondjes gaan vliegen op de glomobilette?
“Neenee, ik leer hier toch veel bij. Ik vind het bijvoorbeeld echt straf dat de werking hier helemaal draait zonder subsidies van de overheid. De monitoren organiseren jaarlijks een carwash in Mosta. Met de centen die ze daar verdienen houden ze hun werking draaiende. Dan zijn wij in Vlaanderen toch wel verwend. We hebben trouwens al het plan opgevat om op 24 juni een benefiet voor de Maltese speelpleinwerking te organiseren. Dus als je dan al terug in het land bent Valère…
Verder is de groep monitoren ook een pak jonger. Terwijl wij allemaal tussen 18 en 20 jaar oud zijn, zijn de Maltese jongeren rond de 15 jaar oud. Ook dat is best wennen. Ik heb echt al moeten leren om gewoon meer geduldig te zijn.”

Weet jij ook iets over de voorbereiding die hier aan vooraf gegaan is?
“Eén van de speelpleinmonitoren is vooraf samen met iemand van de Turnhoutse jeugddienst een weekend op prospectie gekomen. Zij maakten tijdens dat weekend afspraken met het hotel waar we nu verblijven. Ze checkten ook of er voldoende materiaal was om onze spelen mee te demonstreren. Want op het vliegtuig kan je natuurlijk geen bakken vol verf en dozen vol WC-rollekes meenemen.”

En nadien mochten jullie allemaal mee het vliegtuig op?
“Helaas kon niet iedereen mee. Er is een vaste kern van speelpleinmonitoren die sowieso een plaatsje kreeg. Daarnaast werden de deelnemers geselecteerd op basis van motivatie. Natuurlijk zijn er ook wat thuisblijvers die bijvoorbeeld geen verlof konden krijgen.”

Om het met een flauw mopje te zeggen Senne: is er naast het feit dat ze dezelfde naam dragen als een chocoladesnoepje nog iets opmerkelijk aan de inwoners van deze archipel?
“Wel, het zijn behoorlijk straffe mannen. ’s Middags hebben we hier bijvoorbeeld tot 15u siësta waardoor we ’s avonds erg lang met de activiteiten doorgaan. Vaak gaat het er ’s avonds ook feestelijk aan toe. Maar ’s morgensvroeg staan die Maltezers allemaal fris uitgeslapen om 8u ’s morgens al bij de bus om te vertrekken. Dat tempo daar moet ik persoonlijk nog wat aan wennen.”
Dan laat ik u daar verder aan wennen Senne.

Vrienden in het ondertussen verder verwijderde thuisland, u hoort het: de Vlaamse jeugd is met de subsidiërende overheden best blij. Maar, ik zou Valère niet zijn als ik daarop niet zou zeggen: “van mij mag daar altijd nog een centje bij!”. Bedankt Senne!

Zonnige groeten uit Malta,
Uw genegen reporter en vriend, Valère

~ by jint20 on May 19, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: