Bella, ciao!

~ Logboekdatum 30 april anno 2009, Rome

Beste vrienden,

Helemaal rechts: Aicha en Valere in RomeDe weersomstandigheden waren dezen ochtend in de vroegte gunstig om mijn Glomobilette ter hoogte van de Trevi fontein aan de grond te zetten. De ongure weders van de voorbije dagen lieten me niet toe radiocontact met het vasteland te bewerkstelligen. Maar vanmorgen was het dan toch zover…

Aan de voet van de fontein wachtte Aïcha uit het West-Vlaamse Ingelmunster me stralend op. De zon doet hier werkelijk wonderen.
Ik vergat terstond mijn flanellen benen en jetlag, en was een en al oor…

“Ik hou ervan om een land op een andere manier te leren kennen dan de gewone toeristische manier. Via Couchsurfing* trok ik al een paar weken naar Portugal en leerde er fantastische mensen kennen, leefde samen met hen en leerde zo ook heel wat bij over de Portugese cultuur. Ook via EVS* word je ondergedompeld in een andere cultuur, je leert de taal, de manier van leven, … Europees Vrijwilligerswerk maakt je persoonlijk sterker en zelfstandiger. Het leert je de dingen in een grotere context te plaatsen: je wordt je er meer van bewust dat er nog een hele wereld is buiten je eigen land.”

“Door de positieve ervaring die ik in Portugal had, wilde ik er eigenlijk een EVS project doen. Maar toen kreeg ik een mailtje van JINT dat ze dringend iemand zochten om hier in Rome in de casa famiglia te komen helpen.”

Aïcha in Rome“In de casa famiglia woon en werk ik samen met 13 mensen, waarvan 8 kinderen die allemaal uit moeilijke opvoedingssituaties komen. De anderen zijn allemaal vrijwilligers. Mijn dag bestaat vooral uit koken, afwassen, strijken,… maar ook de kinderen van school halen, helpen met het huiswerk en activiteiten doen. Momenteel ben ik bijvoorbeeld een voetbalmatch aan het plannen tussen onze casa famiglia en een andere. En deze avond ben ik met het spelletje ‘secret friend’ begonnen. Alle namen worden in een bekertje gedaan, iedereen trekt een naam en dit is dan zijn of haar geheime vriend voor een week. Het was echt leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast is over deze activiteit!”

“Het meest verrassend voor mij is dat er in zo’n grote groep als de onze zo weinig conflicten zijn. Er is hier een goede sfeer en het samenleven verloopt hier quasi altijd vlot. Zo bouw je echt een band op met de mensen van hier. Grappig (en ook wel wat vreemd voor ons Belgen) is dat de Italianen enorm veel gebruik maken van non-verbale communicatie. Daarmee bedoel ik dan het overdreven gebruik van bijvoorbeeld armen en handen in allerhande situaties. Erg grappig!”

Met vreugde in het hart stelde ik vast dat het Aïcha goed en wel gevalt in Rome, en zo besloot ik hier bij haar nog enkele dagen op asem te komen. Vreemd genoeg is er hier geen enkele fiets te bespeuren. Aïcha vertelt me dat het hier allemaal met gemotoriseerde vehikels te doen is. Dat vraagt om een verkennend onderzoek!

Beste vrienden, dank aan alle steunbetuigingen van menig supporter. Dat doet me deugd. Dank ook voor de banaan die me onderwegs toegeworpen werd. Het ga je gezwind Aïcha!

Zonnige groeten uit Italië,
Uw genegen reporter en vriend, Valère

Valères Verklarende woordenlijst:
* couchsurfing: waarbij men de zetel van een buitenlandse medegenoot betrekt voor één of meerdere nachten, teneinde er te slapen en de medegenoten beter te leren kennen.
* EVS: Europees Vrijwilligerswerk, waarbij een jongmens op vrijwillige wijze de handen uit de mouwen steekt ergens in het buitenland.

~ by jint20 on April 30, 2009.

2 Responses to “Bella, ciao!”

 1. Dag lieve dochter,
  Een leuk verhaal staat hier neer geschreven.
  Meer kan ik er niet aan toevoegen,enkel amuseer je in alles wat je doet…Je doet dat uitstekend.
  Veel groetjes van ons allen.
  Liefs Ma,Pa en Antonio

 2. Dag Aïcha,

  Veel succes met je vrijwilligerswerk in Italië, je bent een voorbeeld voor veel jongeren!
  Una ragazzata raffinata

  Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: